Tiedote tuntijaon muutoksesta syksyllä 2024

TIEDOTE HUOLTAJILLE

Valtioneuvosto on muuttanut 19.1.2023 perusopetuksen valtakunnallista tuntijakoa.

Asetuksen mukaan perusopetuksen B1-kielen (ruotsi) opetusta lisätään yhdellä vuosiviikkotunnilla vuosiluokilla 7-9. Jatkossa B1-kieltä on kaksi vuosiviikkotuntia vuosiluokilla 1-6, kaksi vuosiviikkotuntia 7.luokalla ja kolme tuntia luokilla 8-9.

Loimaan kaupungin tuntijaon valmistelussa on lähdetty siitä, että Loimaalla B1-kieltä olisi yläkoulussa seuraavasti: 7lk 2h, 8lk 1h ja 9lk 2h. Tällä hetkellä 7. luokalla on kaksi tuntia sekä 8. ja 9.luokalla molemmilla yksi tunti. Eli 9.-luokalle on tulossa yksi tunti lisää. Toisena periaatteena valmistelussa on, että kaikkien vuosiluokkien kokonaistuntimäärä pysyy nykyisellään eli oppilaiden kouluviikon pituus ei muutu.

Edellä oleva muutos aiheuttaa muutoksia eri vuosiluokkien/oppiaineiden tunteihin.

Ruotsin kielen lisätunti yläluokilla edellyttää vastaavasti yhden tunnin vähentämistä jostain muusta aineesta. Ainoa vaihtoehto ovat valinnaiset aineet, joita tällä hetkellä on 8.luokalla 4h ja 9.luokalla 4h. (Valtakunnallisessa tuntijaossa on määritelty, että valinnaisia aineita tulee 1-9-luokilla olla vähintään 9 tuntia.

Uudessa tuntijaossa 9.-luokalta siirtyisi yksi valinnaisten aineiden tunti 6.-luokalle Vastaavasti 6.-luokalta vähenisi yksi liikunnan tunti. 6.-luokalla valittava valinnainen aine olisi vastaava kuin 5.-luokalla tällä hetkellä tarjolla olevat valinnaiset aineet.

Jotta oppilailla täyttyy kaikissa oppiaineissa vähimmäistuntimäärä perusopetuksen aikana, edellyttää tuntijaon muutos siirtymäkauden. Tämä merkitsee sitä, että lv. 2024-2025 yläkoulun luokka-asteilla on 31 viikkotuntia. Tällöin yksi koulupäivä pitenee yhdellä oppitunnilla. Lukuvuonna 2025-2026 palataan taas nykyiseen tuntimäärään eli jokaisella yläkoulun luokka-asteella on 30 viikkotuntia.

Lukuvuonna 2024-2025 oppilaille tulevat seuraavat muutokset oppiaineiden tuntimääriin verrattuna tämänhetkisiin tuntimääriin:

        6.lk yksi tunti liikuntaa vähenee ja tilalle tulee yksi tunti valinnaisainetta

        7.lk matematiikkaa tulee yksi tunti lisää (8. lk:lla he opiskelevat vastaavasti tunnin vähemmän)

        8.lk valinnaisia aineita on yksi tunti enemmän

        9.lk ruotsia on yksi tunti enemmän

 

Oppilailla ja huoltajilla on mahdollisuus esittää mielipiteensä edellä olevasta esityksestä sähköpostilla oman koulunsa rehtorille viim. 9.2.2024 mennessä.

 

Lisätietoja asiasta: Manne Pärkö

sivistysjohtaja puh. 050 5936249, sposti: [email protected]

 

Loimaalla 29.1.2024

Manne Pärkö, sivistysjohtaja